Arbejdsopgaver til kapitel 7

1 - EULA

 

Det meste software man bruger i dag, kommer med det der hedder en EULA (End User License Agreement). I den står der hvad firmaet der har udviklet programmet, må gøre med din computer, deriblandt indsamling af privat information. Dette skal man godkende, inden man kan bruge programmet.

 

Følgende er et uddrag af Googles EULA for samtlige af deres tjenester:
Oplysninger, som vi indsamler
Vi indsamler disse oplysninger for at give alle vores brugere nogle bedre tjenester – lige fra at regne ud, hvilket sprog du taler, til mere komplicerede ting, f.eks. hvilke annoncer du finder mest nyttige, eller hvilke personer der betyder mest for dig på nettet.

Resten kan findes på dette link.

 

Diskuter følgende problemstillinger:
- Ved du hvad du har givet alle dine programmer, på din computer, lov til at gøre?
- Hvilken betydning har det for dit privatliv, at du har givet f.eks. Google tilladelse til at indsamle information om dig?
- Hvilken rolle har privatlivet i en globaliseret digitalverden?

 

 

2 - Censur

 

Kina har i en lang årrække censureret Internettet. Det er blandt andet ikke muligt at komme på hverken Facebook,Twitter eller YouTube . Den engelske premiereminister David Cameron har kæmpet for, at få indført et filter mod internetpornografi i England. Dette er kun to eksempler på at Internettet bliver overvåget og censureret. Men synes du at Internettet bør censureres eller ej?

 


Klassen deles op i to grupper, hvor de der mener at Internettet bør censureres står i den ene halvdel – og de der mener at Internettet bør være et frit medieorgan, stiller sig i den anden halvdel. Det er nu op til eleverne med saglige argumenter, at prøve at omvende hinanden til at komme over i den anden lejr.

 

Nyttige links
En samfundsfaglig side om det postmoderne samfund
En artikel fra Videnskab.dk om danskere og globalisering
Hjemmesiden for OccupyWallStreet
Den danske hjemmeside for ATTAC
Forbrugerrådets hjemmeside om Googles privatlivsindstillinger