Patient med hypervolæmi

Patienthistorie

Hans Nørgaard (HN) er 72 år og bor sammen med sin hustru. Han er kendt med type 2-diabetes, som behandles med diæt. Han har hypertension og diabetisk nefropati. HN får en del medicin for sin hypertension, og han følges i diabetesambulatoriet og i nyremedicinsk ambulatorium. Han føler sig ikke syg og måler ikke selv sine blodsukre. Det gøres kun, når han er til de ambulante kontroller. Han ved ikke meget om sine sygdomme og mener, at ”det holder lægerne styr på”.

 

Pleje og behandling

HN kommer til kontrol i nyremedicinsk ambulatorium. Blodtrykket er 195/110, han har taget 10 kg på i vægt siden den sidste kontrol. Da sygeplejersken spørger ind til, hvordan det går, fortæller han, at han føler sig forpustet, det er svært at ligge ned og sove, og de sidste nætter har han siddet i en lænestol i stuen i stedet for at ligge i sengen.

HN føler sig konstant tørstig og synes selv, at han har drukket mere end vanligt gennem de sidste dage.

HN indlægges akut fra ambulatoriet. Han meldes til sengeafdelingen som overhydreret og indlægges til afvanding.

Ved indlæggelsen viser biokemien, at kreatinen er steget fra det vanlige niveau omkring 250 til nu 413 µmol/l, kalium er 5,0 mmol/l, og blodsukkeret er 14,2 mmol/l. Urinstix er positiv for nitrit og leukocytter. CRP er 67,3 mg/l, og leukocytterne er 15,7.

Ved lægejournaloptagelsen ordinerer lægen følgende: daglige væske- og infektionstal, daglig vægt, blodsukker 5 x daglig, urin til D+R, røntgenundersøgelse af thorax og ultralydsundersøgelse af nyrer og urinveje. Desuden ordineres et dagligt væskemaksimum på 1000 ml.

 

 

Lotte Løntoft Mathiesen, SD, sygeplejerske og klinisk vejleder på nyremedicinsk sengeafdeling, Aarhus Universitetshospital

Hans

Spørgsmål

Hvilke sygeplejefaglige problemstillinger identificerer du?

 

Hvad er årsagen til, at HN er overhydreret?

 

Hvorfor har HN hypertension?

 

Hvilke parametre indgår i en væskebalance?

 

Hvad er HN’s biokemiske parametre et udtryk for?