Opgave 1 - Vitaminer og mineraler

Indskriv dine svar på følgende spørgsmål og print evt. siden - opsamling på klassen.





Til opgaverne kan du bruge:

www.fvst.dk

www.netdoktor.dk



I kosttabeller eller i ”Fødevaredatabanken” kan du finde oplysninger om fødevarernes indhold af næringsstoffer - gå ind i Fødevaredatabanken, og vælg "Søg fødevaredata":

http://www.foodcomp.dk/fvdb_default.asp



Spørgsmål:

a) Danskerne har generelt et lidt for lavt indhold af bl.a. D-vitamin og selen i kosten.

Giv mindst 5 eksempler på levnedsmidler, der er rige på disse næringsstoffer.



b) En ung pige er hos lægen og får her konstateret "Struma". Hvad kan det skyldes og hvordan kan det afhjælpes?



c) En kvinde på 36 år vil gerne forebygge knogleskørhed/afkalkning af knogler, som hun har hørt så meget om. Hun er overvægtig og har et for højt kolesteroltal.

Hvilke levnedsmidler ville du/I anbefale hende at spise?



d) Hvem er mest krævende person (MKP) for henholdsvis Calcium og Jern bortset fra gravide/ammende, og hvad er den daglige anbefaling.



e) Hvor mange gram broccoli skal en kvinde på 25 år spise for at få dækket sit daglige behov for C-vitamin?



f) I en multitablet (kosttilskud) er der bl.a. 500 mg calcium.

Hvor stor er dækningsprocenten (D%) for calcium for  en mand på 19 år?



g) Giv mindst 2 eksempler på hvordan nogle vitaminer og mineraler fremmer hinandens optagelse



h) Hvordan forholder det sig (generelt) med tab af vitaminer/mineraler ved tilberedning?



Skema til besvarelse 


--> Retur til kapitel 4. Vitaminer, mineraler og vand